“Ik wil graag up-to-date advies over hosting”

Carl, goedemorgen!

Ik heb net uw artikel over hosting gelezen. Bij deze wil ik graag een up-to-date advies over hosting ontvangen. Wat raad u aan? En wat niet? Verder wil ik u bedanken voor de waardevolle tips die u geeft. Bedankt 🙂

Vriendelijke groet,

Elsbeth

Dag Elsbeth,

Dank voor je compliment, laat ik daar mee beginnen.

En vervolgens moet ik je teleurstellen… ik kan je niet zo 1, 2, 3 een passend up-to-date advies geven over hosting. Het ligt er namelijk maar net aan wat voor website en op welk platform/CMS je wilt publiceren. Maar ik ga het toch proberen 🙂

Zal ik er gemakshalve van uitgaan dat je een ‘gewone’ zakelijke website wilt publiceren?

Dus geen ‘monstersite’ die duizenden bezoekers per dag trekt, die ook nog eens allemaal content uploaden of downloaden?

En dat er geen ‘exotische’ scripts draaien die specifieke eisen stellen aan de server?

Dan kun je een ‘simpele’ oplossing kiezen. Dat heet doorgaans ‘shared hosting’ of iets wat daar op lijkt. Je ‘deelt’ de server dan met andere websites. Het is de meest gangbare, goedkope en meest gekozen manier van hosten.

Voor de volledigheid: naast ‘shared hosting’ bestaat er ‘Private Server’ of ‘Virtual Private Server’ – ook al geven hostingbedrijven dat vaak hun eigen benaming (Dedicated Server ipv Private Server, bijvoorbeeld). Dat zijn duurdere oplossingen. En inderdaad: prijs is bij lange niet het enige waar je naar moet kijken, maar gezien mijn veronderstellingen hierboven over de aard van je website, zijn ze ‘overdone’ (om er nog maar eens een Engelse term tegenaan te gooien) en laat ik ze daarom buiten beschouwing. De meerkosten van die alternatieven wegen in jouw (veronderstelde) geval namelijk geen meerwaarde op.

Oké, to the point (waar komt al dat Engels vandaag ineens vandaan….?)

php hosting

Het probleem met veel hosts is dat ze de specificaties van hun server-pakketten vaak verbergen op de website, in de veronderstelling dat de gemiddelde klant daarin niet is geinteresseerd. En helaas hebben ze daar gelijk in. En al wáren ze geinteresseerd; de meeste ondernemers hebben geen idee waar ze op moeten letten bij het aanschaffen van een hostingpakket.

Weet je wat de grootste ellende is met het kiezen van een host? Dat ze in veel gevallen het achterste van hun tong niet laten zien. De specs van de serverruimte die je koopt is vaak het best bewaarde geheim, verstopt in de diepste krochten van hun website – als het uberhaupt (Duits!) te vinden is.

Waarom ze dat doen? Omdat ze er van uitgaan dat het de meeste klanten niet interesseert welke versie van MySQL er op hun server draait of hoeveel rek er in het PHP geheugen zit. En dat klopt…. ben ik bang.

Het zou je eigenlijk wél moeten interesseren. Maar ja, dan moet je eerst een paar boeken lezen om te weten waar je het over hebt. Niet erg effectief.

Wat te doen?

Om te beginnen wat je NIET moet doen (in mijn nederige opinie): host niet bij de webbouwer ‘op de hoek’ die ergens in de meterkast een server heeft staan. Ik twijfel er niet aan dat die groep aanbieders bestaat uit gedreven techneuten die je graag het beste van het beste willen bieden, maar er zit een addertje onder het gras.

Hosting is tegenwoordig een ‘commodity’. De prijzen staan enorm onder druk, terwijl de eisen die gesteld worden aan een host steeds zwaarder worden. Denk aan ‘waakzaamheid’, beveiliging, technische kennis en ook financieel – een server up-to-date aan de praat houden kost geld. En dan is er ook nog zoiets als support. Is die kleine(re) websitebouwer/webhoster in bereid op zondagmiddag een storing te verhelpen? Bereid ongetwijfeld, maar ook in staat om 24/7 paraat te zijn wanneer het er op aankomt?

Hosting stelt tegenwoordig eisen waar zo’n kleine partij (die het vaak als bij-product aanbiedt) niet kan voldoen – alle goede bedoelingen ten spijt.

Kies dus voor een partij die tegen een stootje kan. Ik weet het: dat is lastig in te schatten. Maar of het bedrijf een beetje omvang heeft en een fatsoenlijke helpdesk biedt is wel te achterhalen. Kijk ook even hoelang het bedrijf bestaat. Niks slechts over ‘starters’, maar een host die al een tijdje meedraait, biedt wat dat betreft nét iets meer zekerheid.

Google de naam van de beoogde ‘host’ en kijk wat er komt bovendrijven. Kijk daarbij vooral verder dan alleen Google’s pagina 1….

Nog iets wat je NIET moet doen: een contract afsluiten met een host die op zijn website niet duidelijk is over wat je koopt. Zoek op de site naar de specificaties per pakket. Een pagina die er ongeveer uitziet als deze: http://www.argeweb.nl/webhosting/webhosting-pakketten Of je de ‘geheimtaal nu snapt of niet, als je de specs niet gedetailleerd gepubliceerd worden, dan zou ik er verre van blijven.

Mocht je die specs gevonden hebben, let dan hier op:

  • Kies voor Linus hosting (tenzij je een heel goede reden hebt om Windows te kiezen – als je nu niet weet waar ik het over heb, kies dan Linux)
  • Controleer of de host voldoet aan de minimum eisen van het platform/CMS dat je wilt gebruiken. De eisen voor bijvoorbeeld WordPress vind je hier
  • Een ‘gewone’ zakelijke website is niet vaak groter dan 250MB. Kies een maatje extra. Minimaal 500MB serverruimte.
  • Kijk of het aantal e-mailadressen dat je kunt/mag aanmaken overeenkomt met je wensen.
  • Kies een pakket waar je meerdere MySQL databases kunt aanmaken
  • Dataverkeer? Graag een beetje ruim in het jasje. 1GB minimaal.
  • Een ‘control panel’ is niet essentieel, maar wel verrekte handig. Ik heb een voorkeur voor Cpanel, maar er zijn meerdere die goed werken.

Heb je daarmee alle eisen op een rijtje? Nou, in elk geval de meest essentiële. Als je specifieke scripts wil draaien moet je vaak meer weten over wat er op de server draait en hoe die is ingericht. Dat zul je van geval tot geval moeten bekijken en met de host in kwestie moeten overleggen.

Nog even 2 aanvullingen over WordPress (omdat het zo populair is en omdat ik er zelf dagelijks mee werk)

Ten eerste: alle ‘shared hosting’ die ik de afgelopen jaren voorbij heb zien komen hebben het PHP geheugen afgeroomd op 128MB. Dat werkt. Maar je WP website draait een enorm stuk soepeler op 256MB. Vooral als je iets meer plugins hebt draaien dan je host lief is. Ik denk (maar weet het niet zeker) dat dat ook geldt voor bijvoorbeeld Joomla en Drupal. Informeer bij je (beoogde) host of dat mogelijk is.

Ten tweede: er zijn bedrijven die ‘Managed WordPress Hosting’ bieden. Dan ‘koop’ je niet alleen serverruimte, maar word je website ook up-to-date gehouden. Dat wil zeggen dat updates van WordPress en de plugins die je hebt geïnstalleerd door de host worden uitgevoerd, zodat jij daar geen omkijken naar hebt.

Ik ben daar geen al te grote voorstander van. Natuurlijk is het makkelijk. En natuurlijk biedt het je de zekerheid dat je op de laatste (meest veilige) versie van WordPress draait. Maar… niet elke update verloopt vlekkeloos. Soms ‘breken’ plugins omdat ze (nog) niet met de nieuwe versie van WP overweg kunnen. Dan ligt je site plat of functioneert niet goed. En zelfs WordPress Themes zijn niet altijd bestand tegen een WP update. In dat geval ziet je website er niet uit – als ‘ie al overeind blijft.

Disclaimer: ik heb nooit gewerkt met ‘Managed WordPress Hosting’ dus misschien zie ik beren op de weg die er niet zijn. Maar ik heb vaak zat iemand uit de brand moeten helpen met gebroken plugins en templates als gevolg van een WP update. Vandaar mijn (niet op gebruikservaring gebaseerde) terughoudendheid.

En wat mag dat allemaal kosten?

Je hebt hosting van een euro per maand tot honderden euro’s per maand. Noch het een, noch het ander is voor jou geschikt – er van uitgaande dat je een serieus bedrijf bent en een serieuze website wilt publiceren. Reken voor een pakket dat redelijk ruim in z’n jasje zit op ongeveer €5 per maand. Hier heb je een aantal (willekeurig gekozen) voorbeelden:

https://www.yourhosting.nl/hosting/hosting_pakketten.html
http://www.argeweb.nl/webhosting/webhosting-pakketten
http://webhosting.nitroserve.nl/wordpress-hosting
http://www.hostnet.nl/webhosting/webhosting-pakketten

Voor de goede orde: ik heb geen website bij bovenstaande bedrijven draaien, ik ben geen vriendjes met de eigenaar en ik ben geen ‘affiliate’ van een van hen, of welke host dan ook. Het zijn voorbeelden van hosts die ik nader zou bekijken als in jouw onwetende schoenen stond. Het zal me feitelijk een worst zijn met wie je in zee gaat, al hoop ik natuurlijk dat ik je goed op weg heb kunnen helpen.

Mocht je er om wat voor reden dan ook niet uitkomen, dan heb ik op de valreep nog een onvervalste “Wij van WC Eend” voor je. Hoewel, die vergelijking gaat niet helemaal op. Ik verkoop normaal gesproken namelijk geen hosting. Wat ik op dat vlak kan bieden, is bestemd voor mijn eigen (zéér gewaardeerde) opdrachtgevers en niet voor het ‘grote’ publiek.

Waarom niet? Omdat ik graag controleer wat er op ‘mijn’ server draait. Als ik MB’s op de open markt verkoop, moet ik in principe alles en iedereen toelaten. Daar heb ik weinig trek in.

Neemt niet weg dat ik je website een ruim bemeten ’thuis’ op mijn server kan aanbieden. Mocht je nou direct heel adrem vragen: “waar zijn de specs?” dan kan ik je verklappen dat die in een paar woorden zijn samen te vatten: onbeperkt (nou ja, zo goed als), geschikt voor WordPress etc en met een uitgebreid PHP geheugen (zie boven).

Kost €60 per jaar. Maar dan heb je ook wat 🙂

Mocht je daar interesse in hebben, dan hoor ik het wel: contact

Carl

Over Carl Weenink

Stapte van 'sales' naar de journalistiek, werd 'ghostwriter', maakte bladen, verzeilde in de reclame, raakte verslaafd aan Direct Marketing en bundelde gaandeweg de ideale combinatie van commercie, content en marketing tot een solide fundament onder wat we 'online marketing' noemen. Meer >>"

Geef een antwoord