Q&A: wat kan ik als kleine ondernemer met online video?

Carl,
Je ziet steeds meer video op internet. Daarmee verdwijnt volgens mij het voordeel dat internet mij als kleine ondernemer in principe net zo veel kansen biedt als grote ondernemingen. Want het maken van video is duur en ingewikkeld. Ik heb er in elk geval het budget niet voor. Denk je dat video internet gaat domineren en mijn kansen daarmee afnemen?

 

J van der S.

Beste Jan,

Ik heb goed nieuws voor je: je zit er naast. Video is niet duur en het is (technisch) niet ingewikkeld. Tenzij je voor een Gouden Kalf gaat 🙂

Rond video hangt een zweem van onbereikbaarheid. Niet zo vreemd, want tot voor een paar jaar had je inderdaad een peperdure camera, een boedelbak lampen en een geluidstechnicus nodig.

Anno ’11 is het allemaal een stuk eenvoudiger geworden. Een béétje huis-tuin-en-keuken videocamera maakt tegenwoordig plaatjes waar weinig op aan te merken valt. Net als je iPhone(achtige) telefoon trouwens. Daarmee is een belangrijke drempel genomen.

Geluid/audio is de tweede drempel. Een enigszins ‘bibberend’ en niet helemaal 100% uitgelichte video is acceptabel, maar slecht, laat staan onverstaanbaar geluid is dat niet. Koop bij Mediamarkt oid voor twee tientjes een fatsoenlijke microfoon en je bent ‘in business’. Als je ’talking heads’ gaat maken, heeft zo’n klein revermicrofoontje de voorkeur. Koop er dan wel een verlengsnoer bij.

Het is ‘handig’ is als je vantevoren bedenkt welke boodschap je kwijt wilt. Scripten dus. Maar pas op dat je niet alle flair en spontaniteit uit je boodschap script.

Hoe het simpel, zeker in het begin. Korte video’s. Twee minuten maximaal. Zorg voor een rustige achtergrond. Ga naar buiten als je binnen niet genoeg licht in je video krijgt. Raak niet ontmoedigt als je eerste video krampachtig overkomt. Dat overkomt 9 van de 10 ‘new born anchorman’. Draai er gewoon nog een paar en je zult zien dat je gaandeweg ontspant.

Misschien lukt het je om je video in één lange take goed te krijgen. Maar soms wil je iets iets monteren. Ook dat is anno ’11 goed te doen. Zeker als je alleen maar de voor- en achterkant wilt ‘bijsnijden’ of een tekst in het beeld wilt plaatsen. Je PC heeft standaard Windows Video Maker en op YouTube vind je honderden instructiefimpjes.

Ga experimenteren als je de smaak eenmaal te pakken hebt. Bijvoorbeeld wat betreft locatie. Hieronder zie je een simpel, maar ontzettend krachtig voorbeeld.

Over Carl Weenink

Stapte van 'sales' naar de journalistiek, werd 'ghostwriter', maakte bladen, verzeilde in de reclame, raakte verslaafd aan Direct Marketing en bundelde gaandeweg de ideale combinatie van commercie, content en marketing tot een solide fundament onder wat we 'online marketing' noemen. Meer >>"

Geef een antwoord