Q&A: Wederzijds linken en no-follow

Carl,

Ik begreep dat wederzijds linken anno 2011 niet meer echt telt. Is het daarom niet een goed plan om de pagina op mijn website met daarop alle uitgaande links te blokkeren met een no-follow tag waardoor al die wederzijdse links ineens eenzijdig worden?

E.D.

Beste Ed,

Er zijn meerdere redenen om dit ‘briljante plan’ niet te proberen. De belangrijkste (wat mij betreft althans) is dat het ronduit oneerlijk (lees: vals) is tegenover de partij waarmee je een linkrelatie aanging.

En al heb je daar geen morele bezwaren tegen: het werkt niet. Ten eerste kun je een pagina niet uit de index houden. Google respecteert bepaalde robot-instellingen waarmee je dat zou kunnen doen, maar de meeste andere zoekmachines niet. Vroeg of laat, linksom of rechtsom, komt die pagina zodoende toch ook in Google’s index terecht en ben je het haasje.

Neem het volgende mee in al je SEO plannen: Google is altijd slimmer en machtiger dan jij. Je moet heel erg briljant zijn om Google een korte tijd te slim af te zijn, maar lang duurt dat nooit. Natuurlijk: je kunt de grenzen op zoeken. Maar doe dat altijd binnen de ‘guidelines’ van Google. Want nogmaals: vroeg of laat vogelt Google je systeempje uit. Blijkt dan dat je onethisch bezig was, dan flikkert Google je domweg uit de index. Niet morgen maar nu. Zonder waarschuwing en zonder pardon.

Vragen over Online marketing? Stel ze hier

Over Carl Weenink

Stapte van 'sales' naar de journalistiek, werd 'ghostwriter', maakte bladen, verzeilde in de reclame, raakte verslaafd aan Direct Marketing en bundelde gaandeweg de ideale combinatie van commercie, content en marketing tot een solide fundament onder wat we 'online marketing' noemen. Meer >>"

Geef een antwoord