Groupon blooper?

Geheel in stijl met het spelletje ging Groupon gisterenavond ‘plat op de bek’ tijdens de SuperBowl. De makers van de commercial verloren ergens tussen idee en uitvoering een paar gevoeligheden uit het oog. En dat is pijnlijk als er zo’n 150 miljoen consumenten kijken.

Nog meer dan in Europa ligt Tibet nogal gevoelig in de VS. Dat heeft deels te maken met wat politieke gevoeligheden, maar ook met het ‘sentiment’ onder de bevolking. Daar moet je geen grappen over maken. Het is vergelijkbaar met een commercial in dit land met bijvoorbeeld Marco Borsato’s zakelijke ‘avontuur’ als onderwerp.

Marco vinden we allemaal aardig. En ook een beetje zielig. Daar blijf je van af.

Groupon had die les niet helemaal begrepen. De commercial begint sympathiek over het leed en de moeilijkheden in Tibet, maar schakelt al snel over naar Groupon’s eigenbelang. Reclame maken over de rug van miljoenen onderdrukte Tibetanen en – God betere het – de Dalai Lama himself.

Direct na de uitzending stak er al een stormpje van verontwaardiging op. Met name op Twitter en Facebook werd Groupon op het digitale dorpsplein gestenigd. Een rel lijkt geboren. Ik vond NippleGate destijds grappiger omdat ik me blijf verbazen over de ’tepelvrees’ van de gemiddelde Amerikaan, maar dit zou (als het doorzet) wel eens interessanter kunnen worden.

Oordeel zelf.

Overigens is de verontwaardiging op z’n zachtst gezegd een beetje selectief. Want de Tibet-commercial was niet de enige controversiele video die Groupon voor de SuperBowl liet produceren. Ook de ontbossing van het Amazonegebied werd voor het karretje gespannen.

Over Carl Weenink

Stapte van 'sales' naar de journalistiek, werd 'ghostwriter', maakte bladen, verzeilde in de reclame, raakte verslaafd aan Direct Marketing en bundelde gaandeweg de ideale combinatie van commercie, content en marketing tot een solide fundament onder wat we 'online marketing' noemen. Meer >>"

Geef een antwoord